Een bijzondere route? Ja….. een Dementievriendeljke Route Kerschoten de Naald.

Het is zover. Na een periode van meedenken, brainstormen over een dementievriendelijke wijk, actie en uitvoering, werd op 11 september 2019, een dementievriendelijke boodschappenroute  geopend. En dat niet alleen. In de vorm van stoeptegels met  symbolen zoals een tekening van een boodschappenwagentje, maar ook de esculaap wordt het eenvoudiger om de route te vinden naar het winkelcentrum en gebouwen met medische zorg.
Die tegels geven ouderen en mensen met een lichte vorm van dementie houvast om de weg te vinden.

De ontvangst vond plaats in de Groene Hoven met een kop koffie en een feestelijke petit-fours, waarna Jan van Eijk namens de werkgroep een toelichting gaf. Nadrukkelijk deelde hij mee dat talloze mensen zich voor dit project inspanden en nog inspannen om het tot een succes te maken. Zelfs aan het onderhoud van het ‘bankje’ werd en wordt aandacht besteed. Een project waarin de verbondenheid tussen de generaties een rode draad vormt.
Wethouder Willems sprak het openingswoord. Nadat we ons even ‘verplaatst’ hadden in de oudere die zich onzeker voelt, gingen we naar buiten. Daar plaatsten de beide sprekers Willems en Van Eijk, letterlijk de stoeptegels. De twee tegels kregen een flinke klap na met de rubberen hamer van een jonge vader van de volgende generatie met de jongste generatie op zijn schouder.  Een mooie symboliek.
Ondanks de lichte regen liep een groep mensen, vier generaties, een deel van de route. Het waren vertegenwoordigers van de werkgroep Dementievriendelijke route in Kerschoten en de Naald, Stimenz, Spectrum, gemeente Apeldoorn, en Klein Geluk – Veenkamp en Groene Hoven. Geïnteresseerde wijkbewoners liepen mee. De route ging langs het ‘geadopteerde’ bankje.
Bij de in gebruikneming van deze bijzondere route werd de wens uit gesproken dat het een groot succes wordt, maar ook dat het elders op meerdere plekken navolging zal krijgen. Daarover komen al positieve berichten binnen zoals in ‘Zuid”.
Er worden ook rolstoelvriendelijke aanpassingen gedaan.

In ‘Vergeet me niet’, de Nieuwsbrief over dementievriendelijke wijken Kerschoten en de Naald, word je op de hoogte gehouden van alle en gevarieerde  activiteiten om ook echt dementievriendelijke wijken te worden.  En… heb je ideeën, breng ze in.

Joke van der Linden, voor wijkraad de Naald en Kerschoten.