Nationaal Monument Nederland-Canada

In opdracht van Stichting Bevrijding ’45 maakte de beeldhouwer Henk Visch dit beeld; het is bedoeld als een eerbetoon aan de Canadese bevrijders. Het beeld werd op 2 mei 2000 door H.K.H Prinses Margriet onthuld. Het bevindt zich in het plantsoen tegenover Paleis ’t Loo, waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van het Canadese leger was gevestigd. De wuivende figuur staat op een tegelplateau waar op elke tegel het esdoornblad te zien is.

Om de banden tussen Nederland en Canada te benadrukken is hetzelfde beeld in 2002 ook in Ottawa geplaatst, wederom in bijzijn van H.K.H. Prinses Margriet. De Canadeze figuur kijkt over Dow’s Lake in de richting van Nederland. Omdat het beeld in Apeldoorn in de richting van Canada kijkt, zwaaien de figuren in feite naar elkaar.

Bij beide beelden is in 2005 een plaquette aangebracht die in 3 talen (Engels, Frans en Nederlands) deze tekst bevat:
Het monument maakt ook deel uit van de Liberation Route. Op de website liberationroute.nl vindt u een geluidsfragment dat de historie toelicht. Scroll naar beneden, dan kunt u het bestand downloaden of luisteren.