Monument 30 april 2009

Het ontwerp van glaskunstenaar Menno Jonker is een artistieke vertaling van een doos met ballonnen, die volgens de kunstenaar symbool staan voor kwetsbaarheid, feest én rouw. De zeven witte ballonnen herdenken de doden.

Het monument is vervaardigd ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van het drama op Koninginnedag 2009. Toen reed Karst T. met zijn auto in dolle vaart dwars door het publiek bij De Naald. Hij eindigde tegen het hekwerk van de zuil en sleurde zeven omstanders mee de dood in.
Het monument staat op de plek waar in 2009 alle bloemen werden gelegd, vlakbij de plaats van het drama op het kruispunt Jachtlaan/Loolaan.
Het is onthuld op 29 april 2010 door HM de Koningin samen met burgemeester De Graaf van Apeldoorn, in aanwezigheid van slachtoffers, nabestaanden, hulpverleners en leden van de Koninklijke Familie.
Er zal geen jaarlijkse officiële herdenking plaatsvinden.