Kroontjes op De Naald

Kroontjes op De Naald in Apeldoorn keren terug.

copyright Jeroen Pol  De Stentor

Op het hekje rond De Naald aan de Zwolseweg komen op de betonnen palen weer kroontjes. Dat gebeurt op verzoek van wijkvereniging De Naald. Het is de bedoeling dat de acht kroontjes op 31 augustus worden geplaatst, dat is de geboortedag van koningin Wilhelmina. De kroontjes worden door een bronsgieter gemaakt.Stichting Monumenten Bezit is eigenaar van het monument. De wijkraad maakt de komst van de kroontjes financieel mogelijk. Verschillende bewoners hebben een schenking gedaan en daarnaast heeft de wijkraad meerder instellingen bereid gevonden een gift te doen.

De zeventien meter hoge obelisk werd geplaatst op 9 maart 1901 en staat in de buurt van Paleis Het Loo. De Naald was een cadeau van de inwoners van Apeldoorn aan het bruidspaar koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Het gaat om een ontwerp van architect Gerrit de Zeeuw. Voor de bekostiging van het monument werd onder de Apeldoornse bevolking een collecte gehouden, die 3.518 gulden en 37 en een halve cent opleverde.